Fettet

...

Den där trägrisen köpte jag av tillverkaren himself, i Småland. Hans merförsäljning var mer sympatisk än den brukar vara på andra ställen, och gick ut på att: ”Min mamma brukade skära kroppkakefläsk på en sådan när jag var liten.” Under  grisens klöv har skrivit in träslag (al), initialer och år med glödpenna.

Jag gör själv smörgåssmör på rapsolja och rumstempererat smör.

När jag skaffat mina nya gjutjärnspannor på loppis bottenfyllde jag dem först med salt och hettade upp dem. Därefter diskade jag ur dem med diskmedel för att ge mig själv ett kokkärl snarare än en fettpalimpsest. Och slutligen, för att fetta in ytan igen, bottenfyllde jag med rapsolja och hettade upp detta.

När oljan svalnat använde jag den till att olja in min bänkskiva och mina skärbrädor.

Matolja är en bra ”agent” för att få bort envist klister från glasföremål (burkar, flaskor).

Comments are closed.