Bröd för lördagar

I bild: äpple, morot. Ej i bild: Vtemjöl, rågmjöl, solroskärnor, jäst, vatten,

I bild: äpple, morot. Ej i bild: Vetemjöl, rågmjöl, solroskärnor, jäst, vatten, salt, siktat dinkelmjöl, linfrö, rapsolja.DSCF8543

På lördagar kan man till exempel baka brödbullar. Man kan till exempel baka såna från nittiotalet, då folk baaaaraaaaa ville ha morötter i allt.

Textat för arton år sedan.

Textat för arton år sedan.

Det här receptet fick jag av en vän när jag gick på gymnasiet, så det är inte bara att jag gillar brödbullarna som jag bakar dem, jag gillar även att tänka på att jag fått receptet av henne. Och utöver allt detta så gillar jag brödbullar för då slipper jag bli tvingad av en hel limpa och kan i stället välja hur stor mängd jag vill ta upp ur frysen.

Klyftad.

Klyftad.

Saken var dessutom den att jag gjorde en skafferiinventering för ett tag sen, och då märkte jag att det var en del grejer jag behövde ta vara på innan de blev för gamla. Och mycket av det var sådant som kan stoppas i bröd. Så det grahamsmjöl som anges i receptet här ovan struntade jag i och använde i stället rågmjöl och siktat dinkelmjöl. Och massvis med solroskärnor hade jag, så det fick ersätta hasselnötterna. Och linfröna, det var lika bra att ta slut på dem också.

Skuren deg.

Skuren deg.

Jag är ganska bekväm, eller snarare: jag söker genvägar. De här bullarna lär ska rullas, men jag nöjer mig med att göra en lång degkorv och skära den i bitar med degskrapan. Då gör det heller inte så mycket om degen är kletig (vilket är bra, för mycket mjöl ger ökentorrt bröd) och alltihop går snabbare.

Bör skrapas med skrapan.

Glasburken lär man sig använda om man någon gång råkat ut för mjölbaggar: den isolerar åtminstone kräken.

Jag jäste degen i sin helhet i nån knapp timme (man ser att den är klar genom att trycka lätt med ett finger, reser sig håligheten snabbt igen så är den färdigjäst), och bullarna jäste jag kanske i en 20 minuter (första plåten). Jag penslade dem med vatten.

Färdiga.

Färdiga.

Comments are closed.